Dit is de header afbeelding
Geselecteerd Verhaal Geselecteerd Verhaal

Korte Verhalen - Nomade

Terug Naar Overzichts Menu: Nomade

De Blauwe Hal

Dit is een foto van het grijze gebouw

Ik ga op zaterdagmiddag boodschappen doen op de Frederik Hendriklaan. Alles is nieuw, ik woon net in Den-Haag en ken de omgeving van de winkelstraat en de winkels niet. Om niet met de boodschappen te hoeven sjouwen leg ik de kleine afstand tussen mijn appartement en de winkelstraat met de auto af. Ik parkeer de auto wat verder op de Prins Mauritslaan en loop terug naar de kruising met de winkelstraat. Rondom me heen kijkend waar ik heen moet zie ik recht voor me een grote blauwe muur. Ik heb geen idee waar die muur voor dient. Voor de winkelstraat moet ik rechtsaf maar ik blijf kijken naar de blauwe muur die als een verticale hemel oprijst en me afvragen waar hij voor dient.

Na het doen van de boodschappen loop ik de laan af om te zien waar de muur voor staat. Naarmate ik dichterbij kom wordt de muur nog groter en blijkt geheel licht blauw. Erbij aangekomen loop ik er om heen en zie nu dat het de hal is van het Congresgebouw.

Ik parkeer de auto nog vrijwel elke week vlakbij het kruispunt van de Prins Mauritslaan met de Frederik Hendriklaan om mijn wekelijkse boodschappen te doen, noem deze winkelstraat dan al jaren; De Fred, zoals hij in de volksmond wordt aangeduid. Het is nostalgie om te denken aan het zicht op de wonderlijk oprijzende muur van het blauwe Congresgebouw. Eerst is daar de Statenhal gebouwd die het zicht op het blauw volledig wegnam. De Statenhal is al weer afgebroken. Ik ben er veel in geweest tijdens de North Sea Jazz dagen en heb er met veel plezier naar allerlei artiesten geluisterd. Na het afbreken van de Statenhal en voor de bouw van het nieuwe kantoor heeft de blauwe muur nog even in al zijn glorie geschitterd.

Nu bedenk ik me wel voor ik weer probeer met genoegen de laan richting het zuiden af te kijken. Die duistere, dreigende muur die nu oprijst maakt somber. Dan nog veel liever de Statenhal. De grijze muur die loodrecht oprijst is van een Internationale Organisatie. Het staat er als een zware afsluiting die een schaduw over de wijk werpt. De Statenkwartier wijkbewoners hebben tegen de bouw geprotesteerd maar het heeft niet geholpen. Het Congresgebouw, nu Worldforum geheten is afgesneden van de woonwijk erachter door kantoorgebouwen. Jammer, architecten hebben het uitzicht elke keer minder fraai gemaakt.