Dit is de header afbeelding
Geselecteerd Verhaal Geselecteerd Verhaal

Sinistere Werk Verhalen - Nomade

Terug Naar Overzichts Menu: Nomade
Dit is een button
Merkwaardige Voorvallen - Game Is Over, A New Game Starts


Deel 4 - Morris Hall

Weer Kamer Problemen

Wanneer ik weer een opdracht uitvoer in Frankrijk, in Nancy, wat mijn laatste opdracht op deze vestiging zal blijken te zijn ben ik al een outcast.

Terwijl het buiten vriest heb ik weer een kantoor zonder verwarming gekregen. Het kantoor is vlak naast de ingang van het gebouw en is de helft van een grotere kamer die in tweeen is gesplitst, waarbij de verwarming in de andere helft van de kamer zit.

Ook hier werk ik 's avonds langer door. Dan heb ik twee warme wintervesten aan, en zet mijn voeten op een blok print papier omdat de tegels zo koud zijn.

Er is een grote investering gedaan, die over de periode van een paar jaar wordt uitgevoerd. Een deel is al klaar en in gebruik genomen, zoals ik bij de plant tour heb gezien.

Ik vraag Jerome Charpentier, de Controller vanaf het eerste uur dat ik voor Chespo werk om de documentatie voor die investering. Hij stuurt het me elektronisch, compleet met alle berekeningen bijgevoegd. Er staat een groot bedrag voor specifieke uitgestelde kosten op de balans. Ik staar in de avond wanneer ik langer doorwerk naar de berekening. Ik begrijp het niet, hoe kan dit bedrag aan uitgestelde kosten zo hoog zijn en steeds elke maand hoger worden. Omdat een deel van de investering al in gebruik is zou dit lager moeten worden. Ik staar er naar. Het is geen berekening die ik vaak zie. Alleen de vestiging in Spanje heeft het type investeringen waar deze berekeningen bij horen.

Ik besluit de Spaanse Controller, Carlos Alonso, om hun laatste berekening te vragen. Die heb ik de volgende dag al. Dan zie ik de fout. Die specifieke uitgestelde kosten zouden steeds, wanneer een deel in gebruik wordt genomen af moeten nemen in plaats van elke maand toenemen.

Ik kaart het aan bij Jerome Charpentier, de Controller. Hij is het er niet mee eens, verdedigt zijn berekening, maar ik beargumenteer dat deze methode niet juist kan zijn.

De externe adviseur zal dit ook niet zien, want de berekening is alleen voor de Amerikaanse verslaggeving, deze kosten uitstellen wordt in de Franse wet niet geaccepteerd dus daarvoor is de berekening helemaal niet nodig. Omdat de adviseur in de V.S. deze Franse vestiging dit jaar op grond van hun risicoberekening niet aangemerkt heeft als belangrijk voor hun werkzaamheden, zal dus alleen door mij opgemerkt worden dat een veel te hoog bedrag aan uitgestelde kosten in de financiele verantwoording is gerapporteerd.

Heb ik daarom de kamer zonder verwarming gekregen, omdat ze hopen dat ik dit als onacceptabele werkomstandigheden zal zien en de opdracht daarom zal afbreken.

Ik stel Jerome Charpentier voor dat hij de Controller in de V.S. via zijn contactpersoon daar om advies vraagt omdat naar mijn mening de boekhouding gecorrigeerd moet worden. Hier stemt hij mee in en inderdaad, het aanzienlijke bedrag moet vrijwel geheel als kosten verantwoord worden.

Morris Hall laat het conceptrapport maanden liggen. Ik kijk zo af en toe in het financiele systeem van Chespo waarin ik kan zien of de fout al is gecorrigeerd. Dit duurt maanden, tot het weer het einde van het volgende kwartaal is, en ook een halfjaareinde.

Ik bel Morris Hall omdat mijns inziens het bedrag zo aanzienlijk is dat het voor het einde van het kwartaal gecorrigeerd moet worden. Ik denk terug aan de kou die ik in de weken dat ik op die vestiging heb gewerkt heb geleden in die onverwarmde kamer vlak bij de deur met buiten een temperatuur beneden nul.

Ik denk terug aan de Franse algemeen directeur van die vestiging, de manier waarop hij me heeft gekapitteld omdat ik in de avond laat doorwerk. Volgens zijn zeggen maak ik meer werkuren op een dag dan volgens de Franse wetgeving is toegestaan en omdat hij verantwoordelijk is voor het naleven van lokale wet- en regelgeving moet ik zijn instructie om op tijd naar het hotel te gaan opvolgen. Zo probeert hij te verhinderen dat ik buiten de normale werktijden doorwerk. Ik denk terug aan hoe ik me hier uit heb gepraat door te zeggen dat ik elke dag, net als elke Franse werknemer, tussen de middag zeker een uur in een restaurant ga lunchen zodat, volgens mij de teller van het aantal uren dat ik aaneengesloten werk weer overnieuw begint. Hij is het hier niet mee eens maar zegt ook verder niets meer over mijn lange werkdagen. Ik denk terug aan de eenzaamheid van het alleen werken in die koude ruimte tijdens uren dat alleen het aangrenzende laboratorium nog met een enkele medewerker bezet was.

Morris reageert geirriteerd, zegt dat het bedrag niet materieel genoeg is om het als boekhoudkundige onjuistheid te rapporteren maar hij neemt mijn opmerking kennelijk toch serieus. Een dag later bevestigt Morris dat het gecorrigeerd zal worden. Ik blijf het elke dag nakijken en inderdaad, op de laatste dag van het kwartaal heeft de financiele afdeling in de V.S. de boekhouding gecorrigeerd. Pas dan verstuurt Morris Hall het definitieve rapport.