Dit is de header afbeelding
Geselecteerd Verhaal Geselecteerd Verhaal

Sinistere Werk Verhalen - Nomade

Terug Naar Overzichts Menu: Nomade
Dit is een button
Merkwaardige Voorvallen - Game Is Over, A New Game Starts


Deel 2 - Jeff Lowe

Koffie In Restaurants

De eerste jaren dat Jeff Lowe mijn manager is komt hij me een of twee keer per jaar voor een week opzoeken. Meestal is dit op de vestiging waar ik aan het werk ben, bijvoorbeeld aan het eind van een opdracht om dan de eindbespreking bij te wonen. Soms ook combineert hij een bezoek aan mij met een voor mij niet bekende opdracht van Luca Romano.

Het is gebruikelijk dat mijn manager in hetzelfde hotel verblijft als ik, ik hem rij, omdat hij niet gewend is aan het verkeer in Europa en ook 's avonds met hem eet. Meestal hebben we dan wel op een van de dagen een diner met de lokale managers, waar ik dan ook bij aanwezig ben.

Op een avond zit ik met hem te eten en vraag ik de ober na het eten nog om mijn gebruikelijke decafe koffie. In het hotel in Engeland waar we zijn, en waar ik een paar keer in de week in het hotel-restaurant eet weten ze dat ik 's avonds standaard decafe koffie drink.

Jeff Lowe loopt nadat ik heb besteld even weg en maakt onderweg een praatje met de ober. Wanneer de ober mij de koffie brengt zet hij het zonder iets te zeggen neer. Ik drink het op. Terwijl ik normaal gesproken heel goed slaap, lig ik die nacht tot half vier wakker. Ik heb geen argwaan, wijt het aan stress die samenhangt met het bezoek van Jeff Lowe en de voorbereiding voor het eindgesprek van mijn werkzaamheden bij die vestiging. Hoewel ik normaal gesproken nooit wakker lig van een eindbespreking.

Later, wanneer Jeff Lowe me bezoekt tijdens een opdracht bij de Franse vestiging zit ik met hem te dineren in een beter restaurant wat ik wel ken omdat ik er een keer met een van de managers heb geluncht maar waar ik 's avonds alleen nooit eet. Dan ga ik naar eenvoudiger restaurants waar de bediening ook veel sneller is. Ook hier vraag ik aan het eind van het diner om een decafe koffie. Nadat de ober is weggelopen staat Jeff Lowe op, zegt tegen mij "you stay here", en loopt de ober achterna. Achter een scherm zie ik hem met de ober smoezen. Ik denk, wat vreemd. Dan komt de koffie, ik vraag nog of het decafe is, wat bevestigd wordt, waarbij de ober wat steels opzij kijkt alsof hij zich afvraagt wat voor persoon ik ben. Ik drink de koffie op.

Ook die nacht duurt het tot rond half vier voordat ik inslaap. Dan wordt het patroon me duidelijk, Jeff Lowe regelt dat ik, in plaats van decafe koffie heel sterke koffie krijg, die me lang wakker houdt, waardoor ik maar een paar uur slaap. Maar wat wil hij hiermee bereiken, dat ik er de volgende dag moe en ongezond uitzie, of dat ik de volgende dag tijdens besprekingen prikkelbaar reageer, geirriteerde reacties uit in de discussies tijdens die besprekingen die hij me kan aanrekenen. Is dat wat hij wil uitlokken.

Bij volgende bezoeken vraag ik, wanneer ik met hem in een restaurant het diner gebruik zonder verdere uitleg om thee.

In Frankrijk, tijdens hetzelfde bezoek als met het koffievoorval eten we in een betere pizzeria, waar ik alleen weinig kom. Jeff Lowe spreekt wat Frans, voldoende om wat met de bediening te smoezen, sjanst wat met de serveerster en wanneer ik terugkom van een toiletbezoek hebben ze kennelijk een aangenaam gesprek gehad.

Aan het eind van het diner vraag ik om thee, niet meer om koffie. Na mijn toiletbezoek word ik door de serveerster niet meer aangekeken. Dit terwijl ze de keren daarvoor dat ik in het restaurant was heel vriendelijk tegen me is geweest. Dit is ook de reden dat ik er met Jeff Lowe heen gegaan ben, om hem mee te nemen naar een leuk en goed restaurant.

Jeff Lowe is ook uiterst te spreken over het restaurant, looft het en prijst het de hemel in. Bij een volgend bezoek aan de Franse vestiging schiet me dit te binnen en ik ga er weer een keer eten. Dezelfde serveerster werkt er nog steeds, ze ziet me binnen komen maar maakt geen aanstalten om me de kaart te brengen. Ik vraag erom. Wat onvriendelijk brengt ze de kaart en veel later dan gebruikelijk is komt ze de bestelling opnemen. Dan krijg ik het gerecht, ze zet het zonder iets te zeggen voor me neer en loopt zonder me aan te kijken snel weg. Het eten smaakt niet, het smaakt zelfs ronduit slecht en het gerecht lijkt op een vuilnisbakversie van wat ik er eerder heb gegeten. Terwijl de andere gasten regelmatig aandacht krijgen, wordt naar mij niet omgekeken. Ik ga er daarna nooit meer eten.

Daarna neem ik Jeff Lowe niet meer mee naar restaurants waar ik zelf vaak eet, alleen nog naar restaurants waar ik toch al weinig, of helemaal niet kom.